Balanç I Jornada Seccions SCU

Dissabte 23 de novembre de 2019, al Món Sant Benet, va tenir lloc la I Jornada de les Seccions de Treball de la Societat Catalana d’Urologia.

 

Les Seccions de la SCU es varen constituir ara fa poc més d’un any, el 16 de novembre de 2018, i, després d’aquest primer any de treball, vàrem veure oportú propiciar una trobada amb tots els seus membres, per tal d’exposar quins projectes s’havien posat en marxa i com s’estaven desenvolupant, quins objectius es marcava cada Secció i com preveien que seria l’any vinent.

 

La Dra. Maria José Ribal, com a presidenta de la SCU, va donar la benvinguda als assistents i durant la seva presentació va remarcar la gran importància d’aquestes Seccions per a l’evolució de la urologia catalana, atès que afavoriran la formació de xarxes de col·laboració entre els uròlegs catalans, per tal de crear protocols d’actuació, homogeneïtzar l’atenció mèdica, disseminar-ne l’activitat i, en definitiva, aconseguir millorar la qualitat assistencial per als nostres pacients. Aquest treball col·laboratiu potenciarà, sens dubte, tots els àmbits de la urologia catalana i ens permetrà unir forces per analitzar i reportar resultats en comú, la qual cosa suposarà un impacte molt més rellevant que si ho féssim de manera individual.

 

PARTICIPACIÓ

 

En aquesta primera reunió, vàrem comptar amb l’assistència del 33% dels membres del conjunt de les Seccions. Entre tots els participants es va establir un debat enriquidor de com desenvolupar els projectes, com establir bases de comunicació entre els membres i també sobre quines haurien de ser les futures línies d’actuació.

 

PROJECTES EN MARXA PER SECCIÓ

 

1. SECCIÓ D’HBP

 

OBJECTIUS GENERALS

 • Donar a conèixer la secció dins la SCU i altres societats mèdiques
 • Promoure la investigació dintre la HBP.
 • Promoure canvis en el procés assistencial global del pacient amb HBP

LÍNIES DE TREBALL ACORDADES

 • Estudi randomitzat: Conservación Quirúrgica de la Eyaculación en el Tratamiento  Endoscópico de la Hiperplasia Benigna de Próstata (CoQuETE HBP).
 • Estudi Observacional HBP mitjançant anàlisis de BigDAta: Accés obtingut a programa PADRIS, e-cap
 • Col·laboració amb CAMFiC per millorar sistemes de derivació
 • Consentiments informats en català sobre procediments quirúrgics en HBP 

 

2. SECCIÓ D’URO-ONCOLOGIA

 • Divisió de la secció en grups de treball per neoplàsia
 • Desenvolupar plataformes informàtiques per estudis multicèntrics

 

3. SECCIÓ DE LITIASI

 • Estudi del coneixement sobre Radioprotecció dels residents de Catalunya
 • RIRS taller teòric pràctic

 

4. SECCIÓ D’UROLOGIA FUNCIONAL I RECONSTRUCTIVA

 • Estudi sobre la fiabilitat de la cistoscòpia a l’hora de diagnosticar i classificar la cistopatia intersticial
 • Estudi sobre adherència a mirabegron en col·laboració amb la Societat Catalana de Ginecologia
 • Activitat de formació en Hollister
 • Col·laboració amb el programa d’harmonització terapèutica per a l’avaluació de fàrmacs relacionats amb la urología funcional (propiverina)

 

5. SECCIÓ D’ANDROLOGIA

 • Avaluació del coneixement i tècniques quirúrgiques en andrologia/infertilitat entre els residents  i uròlegs joves catalans
 • Enquesta a través de la plataforma web surveymonkey enviada als residents i joves uròlegs contactats a través d’un mailing

 

CLOENDA

 

La Jornada va concloure després que les diferents seccions presentessin les seves propostes per a l’any vinent, unes propostes que havien estat tractant prèviament per separat durant els workshops.

 

En el discurs de cloenda, la Junta Directiva va destacar quant profitosa havia resultat la Jornada i va posar en relleu que aquesta idea de les Seccions encaixa a la perfecció amb el nou propòsit de la Junta de professionalitzar, encara més, la SCU, per tal d’esdevenir el referent de la urologia catalana per a tots els uròlegs, per als pacients i també per a les administracions.

 

Tot agraint moltíssim l’esforç i el compromís de tots els assistents, es va voler també posar de manifest que els membres de les Seccions de la SCU són els millors ambaixadors possibles per a la urologia catalana i, en reconeixement a la seva tasca, es va fer el lliurament a cadascun d’ells d’un PIN d’argent amb les sigles de la nostra Societat (SCU).

 

Després d’un dia de feina cordial, però alhora efectiva, vàrem gaudir plegats d’un dinar relaxat, durant el qual encara vam poder estrènyer una mica més els llaços.

 

En vista dels resultats d’enguany, ja tenim previst de celebrar l’any vinent, en data 14 de novembre de 2020, la II Jornada de les Seccions de la SCU.

 

Moltes gràcies a tots i totes!

Aquí teniu un petit recull fotogràfic i a l'apartat de la web El Racó del Socis podreu consultar i descarregar-vos les presentacions de la Jornada.

Versión para imprimir | Mapa del sitio
© Societat Catalana d'Urologia